tiistai 13. lokakuuta 2009

Lumihiutalekakku karpalo-piparkakkumoussella

Viime vuoden ET-lehteen toimittaja pyysi kehittelemään jouluisen kakun ja mieleeni tuli heti kirpakka karpalo ja ihanan pehmeä piparkakku. Siitä idea lähti moussekakkuun. Tässä oma näkemykseni koekakun muodossa.

Jouluinen karpalo-piparkakkumoussekakku

Kakkupohjana viiden munan kakkupohja (saman verran munia, vehnäjauhoja ja sokeria + 1 tl leivinjauhetta)

Karpalomousse:

  • 200 g tuoreita karpaloita
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 liivatelehteä
  • ½ dl tomusokeria

Piparkakkumousse:

  • 6 isoa ja paksua piparkakkua
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 liivatelehteä

Kuorruttamiseen ja koristeisiin:

Paista kakkupohja ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi.

Lämmitä tuoreita karpaloita hetki mikrossa ja paseeraa siivilän läpi.
Murskaa piparkakut hienoksi jauhoksi huhmareessa.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Vaahdota vispikerma ja jaa se kahteen osaan.

Sekoita toiseen osaan vispikermaa karpalomelba sekä sihdattu tomusokeri ja toiseen osaan hieno piparkakkujauhe.

Sulata kiehuvassa vesitilkassa liivatteet ja kaada varovasti norona puolet toiseen mousseen ja puolet toiseen.

Aseta irtopohjavuoan tai pyöreän rengasvuoan pohjalle kakkulevy ja kostuta se esim. alkoholittomalla omenasiiderillä. Lusikoi päälle karpalomousse.
Lisää karpalomoussen päälle toinen kakkulevy ja kostuta se. Lusikoi toisen kakkulevyn päälle piparkakkumousse.
Nosta päällimmäiseksi kolmas kakkulevy ja kostuta se kevyesti.
Nosta moussekakku hyytymään viileään noin tunnin ajaksi.

Kaulitse noin 750 g valkoista kaulittavaa sokerikuorrutetta sihdatun tomusokerin avulla noin vajaan sentin paksuiseksi levyksi.
Sivele kakun pinta ja reunat ohuelti vaahdotetulla vispikermalla.
Nosta kaulittu sokerikuorrute isoa kaulinta apuna käyttäen kakun päälle ja tasoita kakun pinta ja reunat kakunpinnan siloittajalla tai puhtaalla kämmenellä..
Leikkaa pizzaleikkurilla kakun alareunasta ylimääräinen kuorrute pois.

Laita kakku tekeytymään viileään ja valmista lumihiutaleleikkurilla tai tähti-piparkakkumuotilla kakun koristeita kaulittavasta sokerikuorrutteesta.
Anna koristeiden kovettua hetken ja sivele siveltimellä koristeiden pinnalle ihanasti kimaltelevaa kristallipulveria.
Asettele koristeet limittäin pieneksi keoksi kakun keskelle.

Vinkki! Jos haluat vahvistaa piparkakkumoussen sävyä, lisää joukkoon ihan vähän ruskeaa elintarvikeväriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti